Viden

GirlTalk

Artikler

Styrk din datters venskaber

Venskaber er helt essentielle for vores udvikling og mentale trivsel. I denne artikel får du gode råd fra GirlTalks psykolog Majbritt Bay til, hvordan du kan understøtte din teenagedatters venskaber

“I get by with a little help from my friends” sang Joe Cocker. Og gode venner kan netop hjælpe en med at komme igennem de svære tider og samle en op og opmuntre en, når det hele er lidt hårdt. Gode venner giver overskud og glæde og er vigtige for både vores udvikling og trivsel.

Vi mennesker er sociale væsener, der har brug for relationer for at udvikle os. Lige fra vi er nyfødte har vi brug for den sociale kontakt for at klare os. Faktisk viser forskning, at uden relationer har vi nemmere ved at blive syge og at vi dør tidligere.

Ifølge psykolog Majbritt Bay giver vores venskaber os anerkendelse og en følelse af tilhørsforhold. Samtidig bruger vi vores venskaber til at spejle os i og på den måde skærpe vores forståelse af, hvem vi er. Vores venskaber har derfor stor betydning for, hvordan vi har det og klarer os i livet.

 

Det gode venskab

Venskaber kan have mange former og udtryk – lige fra kammerat- og bekendtskaber til de meget dybe og nære relationer. Der kan være stor forskel på, hvornår man kalder en for en ven og hvad man har brug for i et venskab og derfor kan venskaber heller ikke sættes på en formel. Det er ifølge Majbritt Bay vigtigt at have for øje, når man ser på sin datters venskaber. For nogle har det stor betydning at have en tæt veninde, som man deler og laver alting sammen med, og for andre er det ikke vigtigt, hvor meget tid man bruger med sine venner.

Majbritt Bay mener dog godt, at man kan tale om nogle grundlæggende ting, der skal være til stede for at et venskab er godt. Ifølge hende bygger et godt venskab på tillid og respekt. Man skal føle sig tryg i relationen og have en følelse af, at ens ven er der for en, og man skal kunne respektere hinandens forskelligheder.  

I et godt venskab behøver man ikke at kunne lide de samme ting, men det er vigtigt, at man giver plads og tid til de ting, som er vigtige for ens ven. Og så er det også vigtigt, at begge parters ønsker og behov bliver mødt.  

 

5 gode råd om din teenagedatters venskaber

Herunder kan du læse Majbritt Bays gode råd til, hvordan man hjælper sin teenagedatter til at skabe og styrke gode venskaber.

 • Vær et godt forbillede

Vis din datter, hvordan man er en god ven, ved selv at være det. Du kan med dit gode eksempel lære din datter, hvad et godt venskab er og hvad det kan give, men også hvornår det er ok at sige fra og sætte grænser

 • Tal med din datter om venskaber

Hjælp din datter til at skabe sunde relationer ved at tale med hende om, hvad der er vigtigt og rart for hende, hvad der er ok i relationer og hvornår det er ok at sætte grænser og sige fra.  

 • Hjælp din datter med at række ud til andre

Støt din datter i selv at række ud til andre. Opfordr hende til at spørge andre, om de skal være sammen, og skab rammerne for, at din datter kan være sammen med venner. Det kan være ved at opfordre hende til at invitere en veninde med hjem, at køre for hende til aktiviteter, hvor hun kan være sammen med venner, eller ved at invitere hendes venner med til at lave ting, som kan styrke relationerne. Invester tid og ressourcer i din datters venskaber.

 • Forstå din datters behov

Spørg dig selv om, hvem din datter er og hvordan du bedst skaber gode relationer for hende. Der er stor forskel på, hvad der giver os glæde og hvad vi har brug for i et venskab. Kan din datter lide at synge, kan du opfordre hende til at synge i et kor; kan din datter lide sport, kan du hjælpe hende med at finde fællesskaber i en sportsforening.

 • Døm ikke din datters venskaber

Det kan være svært ikke at blande sig, hvis man synes, at ens datters venskaber ikke er gode. Prøv i stedet at se på, hvad venskabet giver din datter, og spørg nysgerrigt ind til det. Det er ok at fortælle din datter om din bekymring, men sig ærligt, hvorfor du ikke mener, at venskabet er sundt, og lyt til hendes argumenter.

Mere Viden

Vi giver dig nyeste viden, tips og sparring til livet med en teenagedatter her.


Filtre
Filter viden

Vil du vide mere om:

 • Forældrerollen
 • Familierelationer
 • Psykisk sundhed
 • Venskaber
 • Selvværd
 • Trivsel
 • Pubertet
 • Skole
 • Andet

Se, lyt eller læs:

 • Video
 • Blogindlæg
 • Podcast
Vis flere filtre Vis færre filtre
3 Resultater